Nieuws van de Dag – Jacht op daders Boston ingezet

BOSTON – Nu de ergste paniek in Boston is geweken, richt de politie het vizier op de mogelijke dader of daders van de bomaanslag op de marathon. De FBI leidt het onderzoek en houdt rekening met een terreuraanval. De politie doorzoekt een appartement in een buitenwijk van Boston maar geeft geen verdere details.

Er zijn zeker drie doden door de explosies en meer dan 140 mensen zijn gewond geraakt, veelal aan de benen. Minstens 17 gewonden zijn in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis.

In het Massachusetts General Hospital, waar 29 slachtoffers zijn binnengebracht, varieerden de verwondingen van snijwonden en blauwe plekken tot ernstige granaatscherven. Artsen hebben laten weten dat ze een aantal amputaties hebben uitgevoerd.

Op de startlijst van de prestigieuze marathon van Boston stonden 73 Nederlanders. Onder hen vielen geen gewonden, meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De explosies in Boston, waren ongeveer een uur nadat de winnaars de finish hadden gepasseerd in Boylston Street in het centrum van de stad. Daar hadden zich duizenden toeschouwers verzameld, terwijl duizenden lopers de eindstreep passeerden.

‘s Werelds oudste marathon is een jaarlijks evenement en een van de vieringen van Patriot’s Day. Op die dag worden de eerste veldslagen herdacht van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog.

De Amerikaanse president Barack Obama werd meteen op de hoogte gebracht van de gebeurtenissen door zijn veiligheidsadviseurs. Hij liet weten dat de daders, wie het ook zijn, verantwoording te zullen laten afleggen.

Hoewel nog niet bekend is wie achter de aanslag zit en wat het motief kan zijn geweest gaat het Witte Huis uit van een terreurdaad. ,,Ieder incident met meerdere explosieven, waar het nu om lijkt te gaan, is duidelijk een terreurdaad en wordt dus ook benaderd als een terreurdaad”, liet een woordvoerder weten.

De politie van Boston had voorafgaand aan de explosies geen weet van ,,specifieke bedreigingen”, liet politiecommissaris Ed Davis weten.

In onder meer New York en hoofdstad Washington werden onmiddellijk na het incident extra veiligheidsmaatregelen genomen. De vrees voor aanslagen is nog springlevend na de terreuraanslagen van 11 september 2001 in de VS.

Bron : Telegraaf.nl


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s