Nieuws van de Dag – Onrustige nacht na ontruiming plein Istanbul

ISTANBUL – Het Taksimplein is leeggeveegd door de oproerpolitie, maar daarmee is de rust nog niet wedergekeerd in de Turkse stad Istanbul. Na de hardhandige ontruiming van het plein en het naastgelegen Gezipark bleven duizenden demonstranten in de nacht van zaterdag op zondag elders op de been. Ze richtten barricades op en stichtten afvalbrandjes op straat

Een groep demonstranten blokkeerde ‘s nachts de belangrijkste weg naar luchthaven Atatürk, het grootste vliegveld van de stad. Aan de oostkant van Istanbul liepen honderden mensen richting een verkeersbrug die het Europese en het Aziatische deel met elkaar verbindt, kennelijk met het Taksimplein als bestemming. Ook in diverse wijken was het onrustig.

In de Turkse hoofdstad Ankara werd eveneens ‘s nachts gedemonstreerd, onder meer door parlementsleden van de oppositie.

De protesten begonnen vanwege de geplande herinrichting van het Taksimplein en omgeving, maar breidden zich uit tot een algemener protest tegen de regering die zich in de ogen van de demonstranten te autoritair opstelt. Het harde optreden van de politie kwam daar vervolgens als reden bij.

Premier Recep Tayyip Erdogan had al eerder aangekondigd dat het wat hem betreft genoeg was geweest met de betogingen en dat het Taksimplein zou worden ontruimd. Voor zondag staat op het plein een bijeenkomst van Erdogans AK-partij gepland.

Hoewel Erdogan heeft toegezegd dat hij de bouwplannen niet koste wat kost wil doordrukken en de uitkomst van een rechtszaak daarover zal respecteren, is het einde van de onrust nog niet in zicht. Een koepel van vakbonden heeft zich aangesloten bij de protesten en voor maandag een grote staking afgekondigd. De vakcentrale KESK telt zo’n 240.000 leden die in de publieke sector werken.

Bron : Telegraaf.nl

.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s