Nieuws van de Dag – Hoge temperaturen doen de gemoederen verhitten

Als de temperatuur stijgt, raken ook de gemoederen verhit. Amerikaanse wetenschappers concluderen uit gegevens van de afgelopen 10.000 jaar dat het klimaat wel degelijk de kans op conflicten verhoogt, zowel privé als tussen bevolkingsgroepen. Zelfs een kleine temperatuurswijziging is al genoeg voor een zichtbare toename van geweld, blijkt uit het onderzoek dat is verschenen in het wetenschappelijke vakblad ‘Science’.

Een onderzoeksteam maakte een analyse van zestig studies over het thema klimaat en geweld, uit verschillende vakgebieden zoals archeologie, criminologie, geografie, politieke wetenschappen en psychologie. Ze bestreken daarmee alle regio’s in de wereld, voor een periode van ongeveer 10.000 jaar.Uit hun onderzoek blijkt nu duidelijk dat hogere temperaturen leiden tot een toename van het geweld. Een standaardafwijking van de temperatuur -bijvoorbeeld een gemiddelde verhoging met 0,4 graden Celsius gedurende een jaar in een Afrikaans land- heeft tot gevolg dat het risico op persoonlijke conflicten met 4 procent stijgt.De opvallendste toename ontdekten de onderzoekers bij groepsconflicten, opstanden en burgeroorlogen. Het risico op dergelijke geschillen stijgt zelfs met 14 procent als de temperatuur met de standaarddeviatie verhoogt.

Meer moorden in VS
De onderzoekers ontdekten in hun studie onder meer een toename van het huiselijk geweld in India en Australië, meer moorden en gewelddadige verwondingen in de Verenigde Staten en Tanzania en een toename van het aantal gewelddadige politieoptredens in Nederland. De wetenschappers hebben het raden naar de onderliggende oorzaak.

Het klimaat wordt evenwel niet als enige oorzaak -en zelfs niet als hoofdoorzaak- voor toename van geweld naar voren geschoven. Als de komende generaties echter op dezelfde manier als hun voorouders op temperatuurstijgingen reageren, dan zal de klimaatverandering tot een toename van het aantal conflicten in de wereld leiden. De verwachte temperatuurstijging met 2 graden Celsius zal het aantal groepsconflicten in sommige regio’s met 50 procent doen toenemen, waarschuwen wetenschappers.

Bron : AD.nl

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s