Nieuws van de Dag – Volkert van der G. vrijgelaten

De beruchte Volkert van der Graaf. is weer op vrije voeten. De moordenaar van Pim Fortuyn is zoals gepland onder voorwaarden vrijgelaten, na twee derde van zijn straf te hebben uitgezeten. Dat meldden het ministerie van Justitie en het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

Waar hij is vrijgelaten is niet bekend. Ook is niet bekend in welke gevangenis hij zat.

Beveiliging ‘op maat’

Van der G. krijgt beveiliging „op maat” nu hij is vrijgekomen. Volgens het Openbaar Ministerie wordt per geval bepaald welke maatregelen er nodig zijn om de veiligheid van iemand zo goed mogelijk te waarborgen. Dat is bij Van der G. ook zo, liet justitie eerder weten.

Over waar en hoe de moordenaar van Fortuyn wordt gehuisvest, geeft justitie uit veiligheidsoverwegingen geen informatie. De burgemeester van de gemeente waar Van der G. komt te wonen, wordt geïnformeerd.

Het uitgangspunt in dit soort kwesties is dat de betrokkene in Nederland blijft. „Zoals bij elke vervroegde invrijheidstelling zal het OM ook in deze zaak over een buitenlandoptie nadenken”, liet het OM weten. „De wet hoeft zich daar niet tegen te verzetten.

Uit een peiling van EenVandaag van vrijdag blijkt dat 65 procent van de Nederlanders niet wil dat de overheid de beveiliging van Van der G. regelt en bekostigt.

Wekelijkse meldplicht

De voorwaarden waaronder Van der G. is vrijgelaten zijn stevig. Hij moet zich wekelijks melden bij de reclassering, staat onder elektronisch toezicht met behulp van gps en moet hij verplicht begeleid worden door een psycholoog of psychiater. Verder mag hij niet in Rotterdam, Den Haag, Hilversum of in woonplaatsen van nabestaanden van Fortuyn komen. Hij mag met hen en met de media geen contact hebben. Verder mag hij, zoals gebruikelijk is, geen strafbare feiten plegen.

Van der G. vermoordde 12 jaar geleden de politicus op het Mediapark in Hilversum. Hij heeft twee derde van zijn straf erop zitten, het OM heeft bepaald dat niets zijn voorwaardelijke vrijlating in de weg staat. Hij moet zich wel aan een reeks voorwaarden houden.

Volgens de leiding van de gevangenis waar Van der G. verbleef, zijn er geen gronden om hem niet voorwaardelijk vrij te laten. Er is weinig risico dat hij weer in de fout gaat en de moordenaar van Fortuyn heeft geen psychische stoornis. Bovendien zijn de verloven van hem tot nu toe zonder problemen verlopen.

Bron : Telegraaf.nl

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s