Nieuws van de Dag – Eurosceptici winnen in veel landen

Eurosceptische kopstukken: Bernd Lucke van het Duitse AfD (linksboven), Heinz-Christian Strache van de Oostenrijkse FPÖ (linksonder) en Marine Le Pen van het Franse Front National

UITSLAG : CDA 5 zetels, D66 en PVV 4

In veel Noord- en West-Europese landen hebben eurosceptische partijen volgens de exitpolls goede resultaten geboekt. In Frankrijk en Denemarken zijn ze de grootste partij geworden. Samen zouden de eurosceptische partijen uitkomen op 129 van de 751 zetels.

Het Front National (FN) van Marine Le Pen haalt ruim 24 procent van de stemmen, vier keer zo veel als in 2009, terwijl de Deense Volkspartij van 15 naar 23 procent gaat, de beste score uit de geschiedenis van de partij. De lijsttrekker van de partij, Morten Messerschmidt, herhaalde vanavond echter dat zijn partij niet met het FN in één fractie wil gaan zitten. Hij wil alleen samenwerken met “democratische en beschaafde euro-kritische partijen”, en daar hoort volgens hem het FN niet bij.

Namens Duitsland komt Alternative für Deutschland (AfD) voor het eerst in het Europees Parlement. De eurosceptische partij haalt volgens de exitpolls ruim 6,5 procent, goed voor zes zetels. Ook AfD wil niet samenwerken met de PVV en het FN.

Ware Finnen

In Finland gaan de Ware Finnen volgens de exitpolls van 10 naar 13 procent van de stemmen, waarmee ze de derde partij worden. Ze doen het wel minder goed dan bij de nationale verkiezingen van 2011, toen ze 19 procent haalden.

In Oostenrijk gaat de FPÖ van 12,7 procent naar bijna 20 procent. Dat is iets minder dan bij de nationale verkiezingen van vorig jaar, toen de partij 20,5 procent van de stemmen kreeg. De FPÖ blijft in Europa derde achter de Oostenrijkse christen-democraten en de sociaal-democraten.

In Zweden boeken de Zweden-Democraten volgens de exitpoll winst. Met 7 procent van de stemmen zouden ze ruim twee keer zo veel stemmen hebben gekregen als in 2009, toen ze op 3,3 procent uitkwamen.

De Finse, Zweedse en Oostenrijkse eurosceptische partijen zouden wel in een fractie willen met het FN en de PVV. Maar om een fractie te mogen vormen, zijn Europarlementariërs uit zeven landen nodig. Het is zeer de vraag of dit mogelijk is. De Britse UKIP wil niet meedoen, en het Vlaams Belang en de Sloveense eurosceptische partij lijken geen zetel te hebben behaald.


Bron : NOS.nl


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s