Nieuws van de Dag – Het wordt een duiventil de komende dagen in Athene

Jeroen Dijsselbloem

BRUSSEL – Het wordt een duiventil de komende dagen in Athene. Het is Europa duidelijk geworden dat één van haar kinderen rebelse trekjes is gaan vertonen.

Niet alleen willen de Grieken van hun schulden af,  de nieuwe premier Alexis Tsipras wil ook iedereen even herinneren aan zijn communistische verleden. Griekenland kan niet instemmen met nieuwe nog hardere sancties tegen Rusland vanwege Oekraïne. De boodschap is duidelijk, als ik niet krijg wat ik hebben wil, ga ik wel shoppen bij Poetin.

Gerommel over de euro is één ding, opeens Russische invloed in de zuidoostelijke achtertuin van Europa is heel wat anders. De hoogste tijd om poolshoogte te nemen.

Morgen vliegt de voorzitter van het Europarlement, Martin Schulz, naar Athene, vrijdag gaat eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem. Hij maakt vooraf duidelijk geen zak geld mee te nemen, hij wil louter horen hoe de vlag er voor staat en hoeveel geld de Grieken nu weer willen. “Van geld geven zonder nieuwe voorwaarden zal geen sprake zijn,” aldus de bewindsman.

Zowel Schulz als Dijsselbloem willen Tsipras laten weten dat hij een groot deel van zijn verkiezingsbeloften kan vergeten als hij in gesprek wil blijven met de overige eurolanden en nieuw geld wil. Vooralsnog lijkt Tsipras daar niet wakker van te liggen, nu al is hij begonnen met het terugbrengen van het minimumloon op het oude (hogere) niveau.

Dijsselbloem krijgt ook geen makkie aan zijn nieuwe gesprekspartner, de nieuwe Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis. Deze professor in de economie heeft geen enkele regeringservaring en een tamelijke radicale reputatie.

Tot slot moet de Griekse eurocommissaris Dimitris Avramopoulos zich zorgen maken, Tsipras zou hem willen vervangen door één van zijn marionetten. Avramopoulos zou dan het erebaantje van president kunnen krijgen.

Bron : Telegraaf.nl

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s