Nieuws van de Dag – Deze man jaagt ISIS de stuipen op het lijf

Irak staat op het punt Tikrit te heroveren op Islamitische Staat. Dit eerste klinkende succes is het werk van Qassem Suleimani. De Iraanse generaal bepaalt de koers van Irak en is de onbetwiste leider van de strijd tegen de terroristen.

Voor zijn rivalen bij de geheime diensten CIA en Mossad is hij een ‘oude bekende’. Maar het grote publiek leert hem nu pas kennen. Met de oorlog tegen Islamitische Staat stapt Qassem Suleimani uit de schaduw van Opperste Leider, ayatollah Ali Khamenei, de enige aan wie hij verantwoording aflegt.Geheime dienst
Suleimani (59) leidt het Quds-korps van de Republikeinse Garde, de waakhond van de Iraanse Revolutie, sinds 1998. Hij heeft er een wapen van gemaakt dat zijn gelijke niet kent: een geheime dienst en speciale commando-eenheid ineen. De ene helft van de 20.000 manschappen is elite-soldaat, de andere helft smeedt complotten, spioneert, saboteert, steunt groepen die in Libanon en Irak jaren geleden honderden Amerikaanse slachtoffers hebben gemaakt.Het Quds-korps dat zichzelf onder andere bedruipt met de verkoop van Iraakse olie, verdedigt met zijn As van Verzet alle sji’itische gemeenschappen in het Midden-Oosten. In het eigen Iran, in Libanon (Hezbollah), in Syrië (Assads alawieten), in Irak, Jemen en Afghanistan.Oorlogsheld
Volgens Khameini is de generaal, een oorlogsheld uit de Iraaks-Iraanse oorlog, ‘een levende martelaar van de revolutie’. Tegenstanders noemen Suleimani de ‘Rommel van Iran’. Net als de Duitse veldmaarschalk uit WO II is hij een tactisch genie die door roeien en ruiten gaat. Zijn kapsel, zware wenkbrauwen en baard kleuren grijs.

Maar de eerste indruk van een zachtaardige oppasopa bedriegt. Suleimani heeft wat Arabieren ‘khilib’ noemen, een ‘ingetogen uitstraling’. Maar als het moet, verandert hij in een pitbull. Een handdruk met hem kan de allerlaatste zijn. President Assad van Syrië, Iraakse en ook Koerdische leiders, zij behandelen hem met het grootste respect. Intimi noemen hem Hajj Qassem.

Opmars
Volgens vriend en vijand is Suleimani de enige die Islamitische Staat klein kan krijgen. In Syrië heeft hij in 2013 de opmars tegen het regime van Assad tot staan gebracht met steun van duizenden Quds-leden, Hezbollah en strijders van sji’itische milities.

Tot vorig jaar juni gaf hij de Iraakse leiders, afkomstig uit de sji’itische meerderheid van de bevolking, vooral advies. Maar als tien divisies van het door de Amerikanen getrainde Iraakse leger worden verdreven uit Mosul, de tweede stad van Irak, vindt hij het genoeg. Suleimani vestigt zich in Bagdad en organiseert de verdediging van de hoofdstad en versterkt het gehavende regeringsleger met sji’itische milities.

Hij doet zaken met de Koerden. Iraanse vrachtvliegtuigen brengen wapens en munitie naar Bagdad. De kosten ervan, tot nu toe tien miljard dollar, betaalt Irak met olie.

Nederlaag IS
Nu staat zijn strijdmacht aan de poorten van Tikrit, waarmee de weg open ligt naar Mosul. De eerste grote nederlaag van IS zal vooral het regeringsleger moraal geven. ,,Qassem Suleimani trekt hier aan de touwtjes en iedereen weet dat,” zeggen westerse diplomaten in Bagdad van wie sommigen Irak al een ‘Iraanse provincie’ noemen. ,,Hij is de machtigste strateeg in de regio,” zegt John Maguire, een voormalig CIA-lid in Irak.

Die wetenschap zorgt opnieuw voor samenwerking met de VS. In 2001 gaf Suleimani de ‘Grote Satan’, de VS al informatie over de taliban en Al-Qaeda, kort voor de aanval op Afghanistan waar de sji’itische minderheid haar leven niet zeker was. Nu geven de VS de door Suleimani geleide sji’itische strijdmacht in Irak luchtsteun bij het offensief tegen Islamitische Staat. Steun aan dezelfde man die Hezbollah in Libanon aanzette tot bloedige aanslagen op Amerikaanse doelen. De man die Assads regime overeind houdt.

Tegenstellingen
,,Iran en de VS hebben deze keer een gezamenlijke vijand, Islamitische Staat. Maar Suleimani vecht niet voor de toekomst van Irak. Hij voert een oorlog voor het sji’isme dat in het Midden-Oosten wordt bedreigd door de soennitische meerderheid, door Islamitische Staat,” zegt een Iraakse parlementariër.

Een pak slaag voor Islamitische Staat in Irak verzwakt ook IS in Syrië en de Iraans-Amerikaanse inspanningen zijn daarmee indirect in het voordeel van Assads regime, waar de VS juist vanaf wil. En daarmee ligt meteen een van de grote tegenstellingen bloot die van Suleimani in Irak slechts een tijdelijk ‘bondgenoot’ van de VS maakt. ,,We zullen Syrië tot het eind verdedigen. We zijn geen Amerikanen. We laten geen vrienden vallen,” aldus de ‘pitbull’ van Opperste Leider Ali Khamenei.

Lees ook

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s