Nieuws van de Dag – Russische oorlogsschepen in Nederlandse Noordzee

Russische oorlogsschepen varen steeds vaker door het Nederlandse deel van de Noordzee. In een jaar tijd is de marine liefst veertien keer in actie gekomen om Russische militaire schepen te begeleiden en in de gaten te houden, blijkt uit gegevens van Defensie. Tot een jaar geleden gebeurde dat vrijwel nooit.

,,Het is een gedrag wat we tot voor kort niet zagen, en het is opmerkelijk,” zegt generaal Rob Verkerk, hoogste baas van de Nederlandse marine. ,,Ik wil niet hardop zeggen dat het is bedoeld om te provoceren. Maar voorheen was het niet de gewoonte.”De schepen varen door de exclusieve economische zone (EEZ) van Nederland, het gebied tot 350 kilometer uit de Nederlandse kust. Het is toegestaan om met militaire schepen door de zone van een ander land te varen, maar niet gebruikelijk. Steeds als een Russisch schip de Nederlandse zone bereikt, komen de marine en kustwacht in actie om het schip te begeleiden tot het uit de zone is gevaren. Verkerk: ,,We monitoren ze continu. Ook om een signaal af te geven: als jullie er zijn, zijn wij er ook.”

Vliegdekschepen
In sommige gevallen ging het om vijf of zes schepen die tegelijk door de Noordzee voeren. Het zijn onder meer vliegdekschepen en torpedobootjagers. De provocaties begonnen op 8 mei vorig jaar, toen zes Russische oorlogsschepen plotseling opdoken langs de Nederlandse kust. De vloot werd meteen begeleid door een vliegtuig van de kustwacht en verliet het Nederlandse water nog dezelfde dag.

Ook Engeland, België en Frankrijk zien steeds meer provocerende bewegingen van Russische oorlogsschepen in hun wateren.

Bron : AD.nl

Advertisements

One thought on “Nieuws van de Dag – Russische oorlogsschepen in Nederlandse Noordzee

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s