Nieuws van de Dag – Vluchtelingenquota van de baan, politiek onhaalbaar

Het plan om EU-lidstaten te verplichten een bepaald aantal vluchtelingen op te vangen gaat niet door. De vluchtelingenquota die de Europese Commissie voorstelde zijn politiek onhaalbaar, melden bronnen in Brussel aan de NOS.

Een verplichte verspreiding van vluchtelingen over de Europese Unie stuit daarnaast op groot verzet. Veel EU-lidstaten hebben grote moeite met het plan van de Europese Commissie. Zij zijn tegen bindende hoeveelheden per land (quota).De Europese leiders buigen zich op hun Europese top donderdag en vrijdag over het plan. Europese diplomaten zijn uiterst sceptisch dat er een meerderheid is voor het voorstel. ,,Het idee dat Brussel quota kan opleggen, werkt niet”, aldus een diplomaat woensdag. Mogelijk zit er wel een vrijwillige regeling in.

Fel
Brussel wil 40.000 asielzoekers, die via Griekenland en Italië de EU binnenkomen, verspreiden over andere EU-lidstaten. Met dit gebaar van solidariteit hoopt de Europese Commissie Griekenland en Italië te ontlasten. Vooral Oost-Europese landen zijn fel tegen. Nederland zou ruim 2000 vluchtelingen moeten opvangen.

Eerder liet het kabinet weten bereid te zijn om meer asielzoekers op te nemen als andere Europese landen dat ook doen. Daarmee kwam Nederland tegemoet aan een wens van de Europese Commissie. Die wil de grote stroom vluchtelingen eerlijker verspreiden over de Europese Unie.

Bron : AD.nl

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s