Nieuws van de Dag – Trump en Sanders winnen

De Republikein Donald Trump en de Democraat Bernie Sanders hebben de voorverkiezingen in de Amerikaanse staat New Hampshire overtuigend gewonnen. Beide kandidaten hebben de overwinning opgeëist.

 

Donald Trump heeft zijn goede peilingen nu wel kunnen verzilveren. De Republikeinse presidentskandidaat versloeg in New Hampshire zijn tegenstanders ruim.

Tijdens de eerste verkiezing, in Iowa begin van de maand, stond Trump ook voor in de peilingen. Maar uiteindelijk werd hij tot zijn grote teleurstelling alsnog voorbij gestreefd door de christelijk-conservatief Ted Cruz, een senator uit Texas waar hij amper respect voor kan opbrengen.

De druk was hoog voor de vastgoedtycoon om in de liberale staat New Hampshire, waar geloof een veel minder belangrijke rol speelt, wel als eerste te eindigen.

Trump leek opgelucht in zijn overwinningsspeech. Hij hield het voor zijn doen zeer netjes en bedankte zijn medekandidaten uitvoerig.

Niet Ted Cruz maar de gematigde gouverneur van Ohio, John Kasich eindigde tweede achter hem. Al was zijn achterstand groot. Republikein Marco Rubio viel tegen. De jonge senator uit Florida werden grote kansen toegedicht door een goede score in Iowa. Hij blunderde echter in het weekend tijdens het laatste Republikeinse debat, en moest daar nu in New Hampshire de rekening voor betalen.

Jeb Bush deed het iets beter dan verwacht. En met de staat South Carolina op komst, waar zijn familie populair is, kan de jongere broer van oud-president George W. zich wellicht nog iets meer terugknokken.

Binnen de top van de Republikeinse partij wordt echter gevreesd dat Trump voor lange tijd de te kloppen man zal zijn. Zeker nu hij zijn eerste overwinning binnen heeft.

De partijleiding ziet de omstreden Trump eigenlijk niet zitten en is bang dat hij met zijn controversiële plannen, zoals een muur bij de grens met Mexico en een inreisverbod voor moslims, de partij verder uit elkaar zal drijven.

Maar de komende weken lijkt weinig in de weg te staan voor Trump om zijn opmars verder door te zetten.

Bij de Democraten moet Hillary Clinton zich herpakken. Zij werd verslagen door socialist Bernie Sanders. De voormalig First Lady had in Iowa al de grootste moeite om Sanders achter zich te laten.

Nu sloeg de 74-jarige senator uit Vermont, de Amerikaanse staat die naast New Hampshire ligt, wel toe. En hard ook.

Lange tijd werd gedacht dat Clinton amper concurrentie zou hebben, maar ze blijkt grote moeite te hebben om jongere kiezers aan zich te binden. Die kiezen steeds vaker voor Sanders die een politieke revolutie wil ontketenen. Sanders zet zich af tegen de gevestigde orde in Washington, waar in zijn ogen zijn concurrente ook toe behoort.

Clinton gaf gisteren – op het podium met aan haar zijde haar man Bill en dochter Chelsea – toe dat er nog werk verricht dient te worden om de jongeren ook binnenboord te krijgen.

Binnen Team Hilary wordt gedacht dat zij in de zuidelijke staten veel beter zal scoren omdat Sanders weinig latino’s en Afro-Amerikanen achter zich heeft. Maar Sanders wordt langzamerhand een zeer serieuze bedreiging voor haar.

Bron : Telegraaf.nl


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s