Nieuws van de Dag – Wat zou er gebeuren mocht Donald Trump ten oorlog trekken tegen Noord-Korea?

Afbeeldingsresultaat voor us navy

Morgen viert Noord-Korea de 85ste verjaardag van zijn leger. De VS en Japan vrezen dat Kim Jong-un dat zal ‘vieren’ met een nieuwe rakettest of kernproef. Noord-Korea dreigde er de voorbije dagen mee het Amerikaanse vliegdekschip dat op het Koreaanse schiereiland afstevent, te doen zinken. Erger nog: het ministerie van Binnenlandse Zaken van de totalitaire staat dreigt met “een regelrechte nucleaire oorlog” waarmee het “finaal zal afrekenen met de VS”. Experts buigen zich over de vraag of Amerika militaire actie moet ondernemen. “Zelfs na een waarschuwingsaanval die de raket- en nucleaire installaties uitschakelt, zal Jong-un moeten reageren. Dat is het dilemma waar strategen en beleidsmakers zorgen baart”, zo luidt het.De internationale druk van onder meer China lijkt niet veel indruk te maken op het beleid van Kim Jong-un. Donald Trump dreigde ermee “af te rekenen” met Noord-Korea indien China er niet in slaagt zijn bondgenoot in de pas te houden. Trump dreigt ermee een “armada” oorlogsschepen naar de regio te sturen.

Vanmorgen nog belde de Chinese president Xi Jinping naar Trump om die tot terughoudendheid jegens Noord-Korea aan te manen, ook al zijn er signalen dat het land een nieuwe nucleaire test voorbereidt. Jinping beklemtoonde dat een militaire actie van de VS de hele regio in een diepe crisis zou onderdompelen.

Waarschuwingen
Trumps bevel om een grottenstelsel van IS-militanten in Afghanistan te vernietigen met de nooit eerder gebruikte ‘moeder aller bommen’ en de aanval op een luchtmachtbasis van het Syrische regime, waren duidelijke waarschuwingen aan het adres van Pyongyang. Maar is Trump bereid om in Noord-Korea hetzelfde te doen en daarmee het risico te lopen een kernoorlog te ontketenen? MOP
David Maxwell, kolonel op rust van de Amerikaanse special forces die dienstdeed in Korea en Japan, verklaart dat een nog krachtiger bom, de zogenaamde Massive Ordnance Penetrator (MOP) door het Amerikaanse leger werd ontwikkeld met de Noord-Koreaanse ondergrondse nucleaire installaties in gedachten.

“Maar de vraag is of een militaire actie tegen Noord-Korea niet onvermijdelijk leidt tot een catastrofale reactie van Jong-un”, stelt Maxwell in The Independent. Maxwell, directeur van het Centrum voor Veiligheidsstudies aan de universiteit van Georgetown, waarschuwt dat indien Jong-un voelt dat zijn regime bedreigd wordt, hij niet zal aarzelen een nucleaire aanval te lanceren. “Het regime van Jong-un kan een oorlog met Zuid-Korea en de VS niet winnen, maar ze zullen geen andere optie hebben. Zelfs als de VS een preventieve aanval uitvoert met als doel de nucleaire- en raketinstallaties uit te schakelen, zal Noord-Korea vinden dat ze moeten reageren. Dat is het dilemma waar strategen en beleidsmakers voor staan.”

Grondoorlog
Maxwell waarschuwt dat zelfs een enkele luchtaanval een “catastrofale respons” kan teweegbrengen, waardoor grote delen van Zuid-Korea zullen moeten worden geëvacueerd en Amerikaanse troepen zich zullen moeten voorbereiden op een grondoorlog.

Bron : HLN.be

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s