Nieuws van de Dag – Het broeit in kruitvat Azië

laatste weken kijkt de wereld vooral naar Kim Jong-un en zijn raketten. Hoe gevaarlijk is Noord-Korea met zijn kernbommen? Komt er een nucleaire oorlog? Hoe bang moet Zuid-Korea zijn? Wat moet Amerika doen? En hoe gaat China reageren?

De zorg is terecht, zeker in deze regio, waar de wapens zich maar blijven opstapelen. Uit vorige week gepubliceerd onderzoek van het Stockholm International Peace Research Institute blijkt dat de uitgaven aan defensie in Azië met 4,6 procent zijn gegroeid naar 412 miljard euro. Als we over een langere periode kijken, zijn de cijfers nog duidelijker: tussen 2007 en 2016 zijn de gezamenlijke uitgaven gegroeid met 64 procent. En in de mondiale top 15 van big spenders staan vijf landen uit Azië en Oceanië: China, India, Japan, Zuid-Korea en Australië.

Territorium
Het verontrustende is dat er veel meer speelt dan alleen de voortdurende dreiging tussen Noord- en Zuid-Korea. Zo is zo ongeveer de hele regio verwikkeld in een strijd om heerschappij dan wel territorium in de Zuid-Chinese Zee, maken Japan en Rusland al sinds de Tweede Wereldoorlog ruzie om de Koerilen-eilanden, claimen Japan en China allebei een eilandengroep in de Oost-Chinese zee (of liever: een olievoorraad van 200 miljoen vaten) en gunnen China en Taiwan elkaar nog steeds het licht in de ogen niet.

China is sowieso militair en economisch aan het opstomen. Daarbij wordt het niet alleen nauwlettend in de gaten gehouden door de buren, maar ook door andere grootmachten als Rusland (nummer 2 in de regionale wapenrace), Amerika (de allergrootste militaire macht) en India (dat ook kernbommen heeft). De laatste is weer in een voortdurende staat van bijna-oorlog met erfvijand Pakistan, die ook kernwapens heeft. De Pakistaanse ex-president Musharraf zei ooit dat hij best bereid zou zijn tot een beperkte kernoorlog om het conflict voor eens en voor altijd op te lossen.

Iedereen kijkt naar iedereen, er worden allianties gesmeed en verbroken. Zo staat China aan de kant van Pakistan (want India wordt veel te machtig), heeft Zuid-Korea de steun van Japan (dat ook een hekel heeft aan Noord-Korea) en kijken de Filipijnen steeds nadrukkelijker naar China (om de VS te stangen). Intussen heeft Amerika nog steeds zijn Zevende Vloot en 70.000 militairen in de regio, en weet niemand wat de plannen zijn van president Trump.

Het blijft erg spannend.

Bron : AD.nl

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s