Nieuws van de Dag – Hoofddoekje bij politie is een slecht plan

Ozcan Akyol

Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.

De politietop in Amsterdam wil ervoor zorgen dat het korps een betere afspiegeling wordt van de zeer diverse samenstelling van de stad. Kort gezegd: er moeten meer mensen met een migratieachtergrond worden geworven. Daarom kijkt men naar de mogelijkheid om hoofddoeken weer toe te staan, in combinatie met een politie-uniform.

Dat lijkt me een slecht plan. Ten eerste omdat hiermee de gelijkvormigheid van een organisatie in twijfel kan worden getrokken. De scheiding van kerk en staat houdt in dat iedereen die voor een overheidsinstantie werkt zich enkel en alleen laat drijven door rechten en plichten die we in onze wetboeken hebben vastgelegd.

Een hoofddoek, maar ook keppeltje of kruisje, past niet bij een instituut dat haar bestaansrecht mede ontleent aan neutraliteit. Door dit soort religieuze symbolen mogelijk toe te staan, verraadt de politie bovendien dat ze nogal een eendimensionaal beeld heeft van mensen met een bepaalde religieuze of culturele achtergrond.

De politie maakt dus een grote denkfout: ze gaan ervan uit dat een agente met een hoofddoek meer aansluiting vindt bij mensen met hetzelfde etnische profiel. Maar Turken en Marokkanen zijn niet homogeen. Binnen deze groepen bestaan ook grote verschillen.

Als bijvoorbeeld een conservatieve, soennitische dame een Koerdische man moet aanspreken, ergens tijdens onlusten op straat, kan die laatste de indruk krijgen dat hij anders wordt beoordeeld, simpelweg door alle spanningen die er bestaan tussen mensen met hun achtergrond.

En ook een moslim die aangifte van discriminatie op een politiebureau wil doen en een davidster aan de ketting van een agent ziet hangen, zal ongetwijfeld even aarzelen of zijn zaak wel serieus wordt genomen, hoe onterecht die gevoelens ook zijn.

Diversiteit betekent niet dat religieuze symbolen moeten worden toegestaan. Als ik vandaag een politie-uniform zou aantrekken, om vervolgens door de straten van Deventer te lopen, zullen alle burgers nog steeds zien dat ik een andere migratieachtergrond heb, dat verraadt mijn uiterlijk immers. Welke toegevoegde waarde heeft het voor de mensen om ook nog te weten welk geloof ik aanhang?

De missie van de politie is goed. Meer smaken en kleuren bij de politie. Maar dat doel moet niet de onpartijdigheid in de weg zitten.

Bron : AD.nl

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s