Nieuws van de Dag – ISIS claimt aanslag Manchester, VS niet overtuigd

MANCHESTER – UPDATE 16.46 – De Verenigde Staten zijn er nog niet van overtuigd dat Islamitische Staat achter de bomaanslag in Manchester zit. Hoewel de terreurorganisatie dinsdag de verantwoordelijkheid voor de daad opeiste, twijfelen de VS aan de betrouwbaarheid van die boodschap.

Volgens de Britse politie blies de terrorist zichzelf met zijn bom op. Een ‘soldaat’ van IS is erin geslaagd een bom te plaatsen, luidt de verklaring van IS via hun spreekbuis annex persbureau Amaq. „De claim is echter nog niet geverifieerd”, zei Dan Coats, directeur van de Nationale Veiligheidsdienst.

Bij de aanslag, die plaatsvond het concert van het Amerikaanse popidool Ariana Grande, vielen 22 doden en 59 gewonden, onder wie twaalf zwaargewonde kinderen. De terrorist liet bij een uitgang van de concertzaal een explosief afgaan. Volgens de Amerikaanse nieuwssite CBS gaat het om ene Salman Abedi. Over de man is nog weinig bekend. Wel zou hij Brits zijn en al eerder in aanraking zijn gekomen net de politie.

LEES OOK:

Dat IS de aanslag opeist, wil niet zeggen dat de islamitische terroristen ook daadwerkelijk verantwoordelijk zijn. De verklaring van de Islamitische Staat is in tegenspraak met de feiten die de Britse politie naar buiten hebben gebracht. Zo stelt IS dat er explosieven zijn geplaatst in de zaal, terwijl de autoriteiten naar buiten brachten dat het om een zelfmoordterrorist gaat, die de explosieven dus bij zich droeg.

Dat IS de aanslag opeist, wil niet zeggen dat de islamitische terroristen ook daadwerkelijk verantwoordelijk zijn. De verklaring van de Islamitische Staat is in tegenspraak met de feiten die de Britse politie naar buiten hebben gebracht. Zo stelt IS dat er explosieven zijn geplaatst in de zaal, terwijl de autoriteiten naar buiten brachten dat het om een zelfmoordterrorist gaat, die de explosieven dus bij zich droeg.

Wie er ook verantwoordelijk is, feit blijft dat er maandag 22 levens verloren gingen tijdens een concert van de zangeres Ariana Grande. Een Nederlandse man was samen met zijn dochtertje in de zaal aanwezig. Zij konden aan het bloedbad ontsnappen.De 8-jarige Saffie Roussos is het jongste slachtoffer. Volgens de leraar van het meisje was Saffie ’een prachtig meisje in ieder aspect van het woord.’

De politie heeft een 23-jarige man opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag. Wat zijn rol is, is nog niet duidelijk. De man werd in het zuiden van de stad gearresteerd.

Explosie

De politie van Manchester heeft dinsdag op twee plekken in de stad huiszoekingen verricht. Daarbij is iets gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Wat er precies is gevonden, is onduidelijk.

De Britse premier Theresa May zei voor haar ambtswoning aan Downing Street dat de identiteit van de aanslagpleger de autoriteiten bekend is. May sprak na afloop van een spoedberaad in Whitehall over een ,,lafhartige en weerzinwekkende” daad. Ze zei dat de aanslag ,,tot de ergste aanvallen op het land behoren.”

Afschuw

Ook buitenlandse regeringsleiders waren ontdaan door de aanval. Zo spraken de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de kersverse Franse leider Emmanuel Macron hun afschuw uit en benadrukten ze de gezamenlijke strijd tegen terrorisme. De Amerikaanse president Donald Trump zei dat ,,deze kwaadaardige ideologie uitgeroeid moet worden”. Het Britse koningshuis reageerde eveneens geschokt. ,,Het hele land is geschokt door de dood en door de wonden van zovelen in Manchester”, sprak koningin Elizabeth II.

Het concert van Ariana Grande was onderdeel van de derde tournee van de Amerikaanse zangeres. De tour deed vorige week dinsdag en de zondag ervoor Amsterdam aan.

Bron : Telegraaf.nl

Advertisements

One thought on “Nieuws van de Dag – ISIS claimt aanslag Manchester, VS niet overtuigd

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s