Nieuws van de Dag – COA pompt overlastgevers rond


Asielzoekers in het azc Heumensoord in Nijmegen.

NIJMEGEN – Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gaat woensdag om tafel met de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls om te praten over de behandeling van overlast-veroorzakende asielzoekers. Bruls liet dinsdag aan minister Stef Blok en staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie weten dat zijn gemeente deze groep niet langer wenst op te vangen.

De burgemeester meent dat het COA criminele asielzoekers ‘rondpompt’ en noemt dat ‘onacceptabel’.

COA-bestuursvoorzitter Gerard Bakker nam nadien telefonisch contact op met Bruls en maakte de afspraak om elkaar woensdag te ontmoeten om verder te praten over de situatie. Bakker is het met de burgemeester eens dat asociaal of crimineel gedrag op of rond een opvanglocatie niet mag worden getolereerd.

Lokale driehoek

Ook minister Blok en staatssecretaris Dijkhoff reageren dinsdag op de ophef. ,,Overlastgevende asielzoekers moeten direct worden aangepakt”, laten ze weten. Ze wijzen erop dat hiervoor vorig jaar een aantal maatregelen beschikbaar zijn gesteld, zoals gebiedsverboden en -geboden, meldplicht en de toepassing van snelrecht.

,,De lokale driehoek kan zo samen met het COA deze groep aanpakken. Daarnaast gelden voor asielzoekers uit veilige landen versnelde asielprocedures, waardoor ze sneller kunnen worden uitgezet”, aldus de bewindslieden.

Dwars

Het zit Bruls dwars dat het COA asielzoekers van wie bekend is dat ze ernstige overlast veroorzaken of crimineel gedrag vertonen, van de ene opvanglocatie naar de andere worden verplaatst. Dat zou gebeuren zonder dat betrokken burgemeesters of politiekorpsen daarvan weten. ,,Door het rondpompen wordt het negatieve gedrag niet alleen in stand gehouden maar in zekere zin ook nog gefaciliteerd en kunnen deze lieden hun gang blijven gaan.”

Meer burgemeesters zitten met criminele asielzoekers in hun maag. In Weert negeerde een groep een uitgaansverbod. Justitie wil de groep echter niet vervolgen, omdat de tekst van het noodbevel niet deugde. Burgemeesters in het noorden van het land luidden eerder al de noodklok. Volgens lokale bestuurders zouden criminele asielzoekers uit veilige landen niet worden vervolgd omdat daardoor hun uitzetting wordt vertraagd.

Bron : AD.nl


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s