Nieuws van de Dag – Stichtingen vaker misbruikt voor financieren terrorisme

Nederlandse, humanitaire stichtingen lijken in toenemende mate  te worden misbruikt voor het financieren van terrorisme.

Nederlandse, humanitaire stichtingen lijken in toenemende mate  te worden misbruikt voor het financieren van terrorisme. Het gaat daarbij vaak om kleine, zelfverklaarde humanitaire of educatieve organisaties die soms rechtstreekse banden hebben met Nederlandse Syriëgangers. Dat meldt de Financial Intelligence Unit (FIU) Nederland, de overheidsinstelling waarbij banken en andere financiële instellingen ongebruikelijke transacties verplicht moeten melden. De dienst krijgt steeds meer meldingen binnen die kunnen duiden op het misbruik van de stichtingsvorm voor het financieren van strijders of terroristische organisaties.

Er lopen witwasonderzoeken naar zeker twee stichtingen, de stichting BabyCare uit Geleen en de SOS Stichting uit Tilburg. Bij beide stichtingen zijn invallen gedaan en wordt onderzoek gedaan naar de herkomst en bestemming van (grote) sommen geld. Beide stichtingen zamelen online onder meer geld in voor hulp aan inwoners in het strijdgebied in Syrië.

SOS Stichting deelde in september vlees voor het offerfeest uit in de regio El Goutah bij Damascus. ,,Hulp is er zeker nodig, maar het is uitgesloten dat een kleine stichting uit Nederland daar in haar eentje hulp kan verlenen zonder contacten in de regio”, zegt Valerie Szybala van de onafhankelijke monitororganisatie The Syria Institute. De regio wordt bestookt door het regeringsleger en is in handen van verschillende (extremistische) rebellengroepen, waaronder aan al-Qaeda gelieerde groeperingen.

Assam Salam

De voorzitter van SOS Stichting is Assam Salam, wiens broer Suhayb een omstreden salafistische moskee in Utrecht bestuurt. SOS Stichting wil geen verdere informatie over haar hulpactie geven. Ook de stichting BabyCare uit Geleen is actief in Syrië. Zij deelde er in september nog 25.000 liter drinkwater uit, zo blijkt uit foto’s op Facebook. Onduidelijk is waar de stichting dat precies heeft gedaan. Een van de bestuursleden van de Stichting BabyCare is ook bestuurder van een moskee in Geleen en voert op Facebook actie voor het versoepelen van de detentievoorwaarden van veroordeelde Nederlandse jihadisten.

Er zijn in Nederland al wel privé-personen vervolgd voor het financieren van jihadisten in Syrië. Daarbij ging het vaak om familieleden die geld overmaakten. De FIU kan meldingen doorgeven aan opsporings- of inlichtingendiensten. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie doet ‘geen mededelingen over het aantal lopende onderzoeken’.

De stichtingen waarover meldingen binnenkomen, hebben vaak overeenkomsten: ze zijn klein (een of twee bestuursleden), ze richten zich specifiek op humanitaire hulp of educatie, de bestuurders zitten vaak in meerdere stichtingen tegelijk en er zijn meestal geen beschikbare (financiële) jaarverslagen. De hulp wordt soms verleend in Syrië, maar ook in Libië of Turkije.

Western Union

De meldingen komen van banken en geldkantoren als Western Union en gaan over ongebruikelijke transacties, grote cash opgenomen bedragen of over bestuurders die geld overmaken naar de eigen privé-rekeningen. Een geldkantoor moet elke geldtransfer van boven de 2000 euro sowieso melden.

Bron : AD.nl


Leave a comment