Nieuws van de Dag – Kogel door de kerk: rechts kabinet voor Nederland

DEN HAAG – Het is zover: bijna zes maanden na de verkiezingen krijgt Nederland een rechts kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB. „Historisch”, aldus PVV-voorman Wilders. Zijn partij zat nooit eerder in een kabinet. Ronald Plasterk is volgens Haagse bronnen de beoogd premierskandidaat.

We hebben een onderhandelaarsakkoord”, vertelt Wilders. „We hebben ook over de premier gesproken, dat gesprek hervatten we op een later moment. Meer kan ik nu niet zeggen.” Eerst praten de onderhandelaars met hun fracties over het akkoord. „Daarna zien we elkaar weer”, zegt Wilders. Volgens VVD-leider Yesilgöz ’kan het laat worden’. „De fracties moeten nog akkoord gaan.” BBB-leider Van der Plas is erg blij. „Ik feliciteer Nederland.”

In het akkoord – dat nog geen naam draagt – staat volgens bronnen dat het eigen risico wordt gehalveerd, 130-rijden op de snelweg keert zo snel mogelijk terug en het mes moet in het ambtenarenapparaat op de ministeries.Woensdag duurden de onderhandelingen langer dan verwacht. „Dat is het verhaal van deze kabinetsformatie”, zegt NSC-voorman Omtzigt woensdag. „Het duurt altijd een uurtje langer.” Over de premierskandidaat wil Omtzigt niks zeggen. „Dat moet u aan de heer Wilders vragen.” Maar de NSC-voorman zei geen bezwaren te hebben tegen de voorgestelde naam: „Het komt goed.”Tot in het staartje van de formatie bleef het zeer spannend. Ook dinsdagnacht, na een marathonsessie aan onderhandelingen, viel nog tot in de vroege uurtjes te horen dat het allemaal uiterst traag en stroef verliep. Rond half één ’s nachts kwam er een doorbraak: de vier partijen bereikten een deal over het taaie financiële plaatje.De laatste losse eindjes zouden woensdagochtend aan elkaar worden geknoopt, was het idee. Maar dat duurde langer dan verwacht. De vier partijen drukten ook ’s middags nog armpje op diverse onderwerpen, waaronder het precaire pensioendossier. NSC en VVD kwamen daarbij lijnrecht tegenover elkaar te staan, maar namen uiteindelijk ook deze hobbel.

BEKIJK OOK:Gedoogbonje, het appje van Omtzigt, harde onderhandelingen en de premiersvraag: zo verliep de formatieDe kogel is nu door de kerk. Een rechts kabinet, daarover is door de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB een akkoord bereikt.Voor de PVV is het een primeur. De partij van Geert Wilders deed weliswaar eerder al mee aan kabinet Rutte-I, maar bekleedde daar slechts de gedoogpositie. Nu stapt de partij daadwerkelijk in een kabinet en zal de PVV ook bewindspersonen gaan leveren.Ook voor NSC en BBB is kabinetsdeelname een novum. De twee piepjonge partijen – net droog achter de oren – krijgen nu al regeringsverantwoordelijkheid.

BEKIJK OOK:Nieuwe premier wacht flink karwei: zowel leider van het land als kop van JutHet concept-akkoord dat de partijleiders woensdag hebben bereikt moet nog wel worden goedgekeurd door hun fracties. Op diverse locaties buigen de Kamerleden zich over de kersverse kabinetsplannen.

Bron : Telegraaf.nl


Leave a comment